PC:
Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Mac:
Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Fra media

Siste medieomtale om Lyngdal Frivilligsentral

Lyngdal Frivilligsentrals Elin Goderstad (t.v.) synes det er flott at Torbjørn Lorentzen og Mayliss Bredesen går i bresjen for å starte opp pårørendegruppe for rusmisbrukere i frivilligkafeen.
 
Starter støttegruppe for pårørende til rusmisbrukere
Avhengig av samtale
Har du en rusmisbruker nær deg og føler trangen til å prate med andre i samme situasjon?

AV VIDAR FALKUM
I regi av LMS (Landsforeningen mot stoffmisbruk) starter ildsjeler opp et lokalt tilbud. Støttegruppen for pårørende av rusmisbrukere skal møtes i kafeen til Lyngdal Frivilligsentral annenhver onsdag, med oppstart i neste uke. Gruppen handler i første rekke om de pårørende selv, ikke om rusmisbrukerne.
— Du skal ha et liv selv om du har en rusmisbruker i familien. Man blir lett en 'medmisbruker» og 'medavhengig». Disse samtalene er nyttige for å takle sitt eget liv, sier en anonym, som sier hun er blitt avhengig av slike faste møter.

Helt anonymt
— Rusmisbruk er ganske utbredt i vårt distrikt, og mye ligger selvsagt i det skjulte. Rusmisbruk rammer alle samfunnslag. Noen sitter i bra stillinger og er bare rusmisbrukere i helgene. Andre er konstant tungt inne på alkohol, piller eller narkotika, forteller Mayliss Bredesen, leder av den nye pårørendegruppen.
Gruppen åpner for andre typer avhengighet, som pårørende til de som sliter med spilleavhengighet.
— Første bud er at dette er helt anonymt. Alt som blir sagt i rommet, blir i rommet. Alle har taushetsplikt og det er viktig at man snakker ut fra egne erfaringer, ikke ut fra andres, sier en av oppstartskvinnene, som vil være anonym.
De lukkede møtene er åpne for mødre, fedre, søsken, besteforeldre og andre som har noen rusmisbrukere de er opptatt av. Men man trenger ikke være konkret i at en nær en har rusproblemer.
— Hvis man bare har en mistanke om rusmisbruk, kan man komme her og få tips og hva man skal se etter. Som regel stemmer magefølelsen, sier en anonym.

Ingen prateplikt
Mange synes det er skummelt å delta på slike samtalegrupper med ukjente mennesker — ikke minst med tanke på at man føler man må si noe.
— Her er det ingen prateplikt. Når man er ny, er det greit å bare kunne høre på de andre. Da tenker man fort at 'de har samme tanker som meg», beretter Torbjørn Lorentzen.
— Hele poenget er at det er noen der ute som har det akkurat som deg, og vi bryr oss. Du får en støtte i å snakke med andre i samme situasjon, du får en annen måte å tenke på, og kan få det bedre med seg selv, sier en av de anonyme.
— Du er ikke mislykket fordi om en av dine nærmeste er blitt rusmisbruker, understreker Lorentzen, og viser til at mange pårørende sliter med skyldfølelse.
Dette med følelser er selvsagt individuelt — og generelt ulikt mellom kjønnene.
— Menn og kvinner takler slike saker ulikt, vi tenker ulikt og kan lære av hverandre. Jeg oppfordrer sterkt mannfolk også om å komme, vi har også behov for å prate, sier Lorentzen.

Hele Lister
Støttegruppen er en videreføring av tilbudet som inntil nylig eksisterte i Farsund. Lokalitetsproblemer og litt dalende oppmøte førte til at man nå heller satser med friskt mot i nabobyen.
— Dette er et tilbud for hele Lister. Mange pårørende velger å dra til andre kommuner på slike ting, så her kan man bare komme — uansett hvor man bor.
Gjennom LMS kan man også delta på ulike kurs, som dette med rettigheter og det offentlige systemet rundt tematikken.
— Man kan lære seg mye faglig, men du får aldri den samme nærheten til dette som når de som kjenner dette på kroppen. Det er den største fordelen med denne gruppen, og det er den verdiskapningen som gjør at vi går inn for å støtte tiltaket, sier Elin Goderstad i Lyngdal Frivilligsentral, og legger til at sentralen også huser en egen gruppe for anonyme narkomane.


Fakta
Rusmisbruk og -avhengighet

Regelmessig bruk av rusmidler som narkotika, piller og alkohol er et stort samfunnsproblem som direkte eller indirekte angår veldig mange av oss. Rusmiddelbruk kan medføre yrkesmessige, skolemessige, familiære, mellommenneskelige eller sosiale problemer.

Jevnlig rusmisbruk kan føre til rusavhengighet. Det er da problemene virkelig oppstår, og man er inne i en vond sirkel det er vanskelig å komme seg ut av. Konsekvensene blir store for mange.
(Publisert 26.04.2012 - 06:00)